Vad tjänar en översättare?

Vad tjänar man och hur är det att jobba som en översättare? Vi besvarar dessa frågor och mycket mer på vadtjanar.se

Medellönen för en översättare i Sverige är 24.898 kr. De flesta lönerna för en översättare ligger mellan 18 000 och 28 000 kr. Män tjänar nästan 2 000 kr mer än kvinnor, vad det kan bero på är oklart. Lönen varierar beroende på vad du översätter. Rikast blir man på att översätta det tråkiga som politik, juridik, medicin och teknik. Är du en politisk översättare i Bryssel så kan din lön vara 50 000 kr.

Hur mycket tjänar en ny översättare?

En ny översättare kan tjäna så lite som 15 000 kr i början av sin karriär, allt beror på hur lång tid en översättning tar och hur mycket jobb det finns.

Jobba som översättare

Jobbar man med översättning får man oftast betalt per undertext eller programminut. Så det gäller att hålla högt tempo för att få ut bra lön. Det kan vara tufft att hitta jobb i början av sin karriär om man inte hittar en fastanställning. Som frilansare kan man få svar från 2 av 100 företag, konkurrensen är stenhård.

Om du vill översätta filmer och tv-serier så krävs det att du har en känsla för språket du översätter från och till, kan vara kreativ, är allmänbildad och förstår slang.

Det krävs ingen utbildning för att bli en översättare men det är ett plus, speciellt om du vill ha en fastanställning.

Som översättare kan du inrikta dig på:

  • Politisk översättning / tolk
  • Undertexter för film och tv-serier
  • Översättning av webbsidor till olika språk

De flesta tv-serier som visas på svenska kanaler översätts av sdimedia och broadcasttext.