Vad tjänar en lärare?

Vad tjänar en lärare? Är det så dåligt som många säger? Är det svårt att få jobb som lärare? Det och mycket annat ska vi försöka besvara på den här sidan.

Medellönen för en lärare i Sverige är 25.318 kr. Löneskillnaderna är inte så stora bland lärare runtom i Sverige. En lärare i Stockholm tjänar runt 26.500 kr, med en arbetslivserfarenhet på runt 7 år. Medelåldern är mellan 38-42 år för lärare.

Hur mycket tjänar en nyexaminerad lärare?

En nyexaminerad lärare tjänar mellan 18.000 – 22.000 kr. Lönen varierar lite beroende på var i Sverige du bor och vad du har för lärarutbildning.

Lista över olika läraryrken och vad olika lärare tjänar (medellön 2009):

Vad tjänar lärare i Sverige:

 • Gymnasielärare i allmänna ämnen:
  Män: 28 400
  Kvinnor 27 700
  Totalt 28 000
 • Gymnasielärare i yrkesämnen:
  Män: 27 900
  Kvinnor: 27 600
  Totalt 27 800
 • Lärare i estetiska och praktiska ämnen:
  Män: 26 200
  Kvinnor: 26 100
  Totalt: 26 200
 • Grundskollärare:
  Män: 25 700
  Kvinnor: 25 800
  Totalt: 25 800

Vad tjänar lärare i Stockholms Län:

 • Gymnasielärare i allmänna ämnen:
  Män: 29 500
  Kvinnor 29 000
  Totalt 29 200
 • Gymnasielärare i yrkesämnen:
  Män: 28 500
  Kvinnor 27 900
  Totalt 28 200
 • Lärare i estetiska och praktiska ämnen:
  Män: 27 200
  Kvinnor 27 300
  Totalt 27 200
 • Grundskollärare:
  Män: 27 200
  Kvinnor: 27 600
  Totalt 27 500

Jobba som lärare

Många lärare klagar på sin lön, några vill ha långsiktigt upp till 10 000kr mer i lön. Fördelen och nackdelen med att vara lärare är att man är ofta ledig när eleverna är, det är svårt att få ledigt under andra perioder. Svenska lärare är bland de sämst avlönade lärarna i Europa. Yrket är inte för alla, kräver extremt bra pedagogisk att lära ut. Det kan vara svårt att hitta sitt första jobb.

 

Är du lärare? Känner du någon lärare? Bidra gärna till Vad tjänar en lärare i kommentarsfältet.

 • http://twitter.com/Meynlok Josef Fransson

  Nackdelen med att vara lärare är också att man är ledig när eleverna är. Man kan i princip inte få ledigt under andra perioder. En annan nackdel är också att du jobbar in ledigheten genom att jobba i snitt 45h i veckan.

  • LasseKB

   Trycker man i en lärare några öl och börjar prata arbetstider frampå småtimmarna, så kan man få veta hur det förhåller sig med de där 45 timmarna i verkligheten. Den enda lärare jag är närmare bekant med får övertidsersättning för att ta fler undervisningstimmar än de ca 15 per vecka som ingår i heltidstjänsten. Han har ändå tid över för extraknäck i företagsutbildningssvängen. Sammantaget blir inkomsten väl i paritet med en civilingenjör.

   • Marlene Dimberg

    Menar du att allmänt så extraknäcker alla lärare i företagsutbilningssängen och tjänar som en civilingenjör? Bara för att du har tryckt i en lärare några öl? Suck…..

    • LasseKB

     Nej, det menar jag inte. Vad jag menar är att en lärare med några års erfarenhet inte har några problem att klara av jobbet på mindre än 40 h/vecka, i många fall väsentligt mindre. Vad de sedan gör med sin lediga tid varierar naturligtvis. När lärare klagar över att de jobbar mer än 45 h/vecka, så pratar de i allmänhet strunt. In vino veritas!

     • Fredrik Österberg

      Menar du att alla lärare pratar strunt för att en Lärarpolare till dej gör det ?

     • M

      Oj, jag undrar hur bra jobb den läraren gör om de klarar av sitt jobb på mindre än 40 timmar/vecka, och dessutom hinner att extraknäcka. Gör hen verkligen det som hen är ålagd att göra?

     • LasseKB

      Han fick pedagogiska priser för sina lärarinsatser. När hans klass var på studiebesök i mitt labb gav de ett både kunnigt och uppmärksamt intryck. (Jag skall dock medge att detta var några år sedan.)

     • Ingemar Basth

      Ja du Lasse du vet inte vad du pratar om. Du tror att det är att läsa in några böcker och förmedla detta samt göra några prov. Jag sa alltid då jag jobbade som lärare till de som sa precis som du att välkommen och häng med mig några veckor.. Det är frågan om åtgärdsprogram uppföljningar nationella prov uppföljningar, nya kurser, egen kompetensutveckling…osv Man jobbade 7 dagar i veckan. Ofta 60 timmar i snitt utan övertidsersättning..Så jag gjorde som många fler lärare funderar på. Slutade och bytte jobb och har fått tillbaka mitt liv…Bye bye svenska skola…Titta på Finland!

     • LasseKB

      Min kompis slutade också och gick till industrin, mest för att få högre lön. Det dröjde dock bara ett år innan han var tillbaks i skolan.

     • BSlacker

      Jag känner flera lärare och problemet är inte att de har för mycket att göra, en del har jobbat så länge att de har allt klart. Matematiken,språken, historian, fysikens lagar, kemin o.s.v. ändrar sig inte väsentligt under åren så har man gjort prov och lektionsmaterial så uppdaterar man de endast lite grann. En av de lärarebekanta berättade att han är kvar 1-2 dagar efter sommarlovet börjat för att plocka ihop och kommer in 2 dagar innan för lite förberedelser.

      Däremot har de äldre lärarna blivit snobbar och anser att de ska ha lärareassistent som kopierar, skriver ut åt dem och gör iordning som de hade förr. Det finns en anledning till att det fanns assistenter förr, en spritstencil höll inte länge och det tog en stund att sitta och skriva dem på en skrivmaskin. Idag hinner man knappt fram till kopiator/skrivarrummet innan utskriften är klar, sorterad och häftad.

     • CW

      Enda möjligheten att klara av jobbet på 40 h är att:
      A. Antingen skita i för och efterplanering, dvs improvisera lite och bedrivaväsentligt sämre utbildning än vad man skulle kunna prestera. Har du duktiga elever kommer du undan med det eftersom det är svårt för utomstående att se att klassen egentligen skulle kunna nå högre resultat. Har du däremot en svag grupp kommer du få så många F att du får båda rektor och föräldrar på dig.
      B. Strunta i elevarbetet dvs strunta i att stötta de svaga, skriva åtgärdsprogram, ringa föräldrar etc. Detta är svårt att komma undan, men kan gå om du har frånvarande föräldrar alt svag rektor.
      Gör du däremot båda dessa saker seriöst räcker inte tiden. Punkt. Att sitta och säga något annat utan att ha arbetat som lärare är som att jag skulle uttala mig om hur läkaryrket är eftersom jag besökt akuten och pratat med en läkare på fyllan. Jisses!
      /En cynisk före detta lärare med stora studielån och lååång utbildning

   • Ingemar Basth

    15 timmar undervisningstid? var då? Vederbörande går uppenbarligen in och bränner av några lektioner då och då. Skulle vara intressant och gå jämte denna lärare några veckor för att se hur han har det. Jag känner och kände ingen som hade de arbetsvillkoren, mer än som en våt dröm.

    • LasseKB

     Hur många undervisningstimmar (=60-minuterslektioner) hade du då?

     • Ingemar Basth

      24 timmar plus allt i övrigt, snittade på 50-60 timmar per vecka..sedan ska man vara klar över att kommunerna gör som så att de drar ner på timmar per kurs, låt oss säga 100 poäng 100 timmar kunde vara lagt på en undervisningstid 0m 55-60 då tryckte de in en 50 poängare som toppoängare osv så man befann sig ständigt springade med för få timmar relaterat vad kursplanerna sa…

      Gick det dåligt var det alltid ditt fel….Sedan är det som så att det är liksom inte bara att ta sin väska och gå mellan de olika klassrum man har ,utan det skall förberedas osv.. Jag hade kollegor som gick oavlöänat tidigare till skolan för att ställa iordning första lektionen och andra och…

      Det är synd att jag inte jobbar som lärare längre för då kunde du hängt med i det svenska skolkaoset….Det är många många lärare som kommer att sluta inna sin pension om de kan…Jag träffar många i mitt nya jobb..
      De unga lärarkandidaterna är ofta i chock då de ställs i ett klassrum för första gången….

 • pojnolnjd

  men det står ju redan där din idiot!!!!

 • Emelie

  Jag och min sambo har varit med om flera lärare som fortsätter jobba hemma efter de slutat, dvs rätta prov och tentor och sådana saker. Borde de inte göra detta på arbetstid i skolan?

  • Caroline

   Jo det borde man göra, dock finns det inget utrymme för det. Har man inte lektion så har man samtal med elever eller annan pedagogisk personal i hur man kan förbättra exempelvis resultat eller hur man kan arbeta individuellt för vissa individer. Detta yrke är det mest utmanande arbete jag någonsin har haft. Varje dag har nya utmaningar och det passar inte alla. Inget yrke man lämnar efter man slutat, det finns med hela tiden året ut. Kommer inte ens ihåg den söndagen jag hade ledigt och läste en bok istället för att planera måndagens lektioner eller planera samtal.

 • Amanda
 • jonna

  Hej!
  har ni inte färskare statistik än genomsnittslöner från 2009??? det har ju ändå hänt en hel del på fem år!