Vad tjänar en flygvärdinna

Vad tjänar man och hur är det att jobba som en flygvärdinna?

Medellönen för en flygvärdinna är ca. 25 000 kr. En erfaren flygvärdinna brukar tjänar allt mellan 28.00035.000 kr beroende på provision och traktamenten.

Hur mycket tjänar en ny flygvärdinna i Sverige?

Ingångslönerna för flygvärdinnor i Sverige brukar ligga mellan 19 000 - 22 000 kr i Sverige, i andra länder kan det vara över det dubbla. Ingångslön för en flygvärdinna är inget att skryta om men lönen kommer att bli högre med tiden. I början får man räkna med jobb på inte så attraktiva arbetsplatser, flygbolag som många varnar för men där det är lätt att få börja jobba och tjäna pengar.

Jobba som flygvärdinna

I Sverige finns det ca. 3000 verksamma flygvärdinnor, 80% är kvinnor. Som flygvärdinna spenderar du mycket tid i luften, jobbar fysiskt med tajta schemaläggningar.

För att kunna bli en flygvärdinna krävs det att du har fyllt 21 år, är mellan 160 och 195 cm lång, ha servicekänsla, godkända gymnasiebetyg, kunna simma 200 meter med kläder och tala engelska. Du ska alltså helst vara en stark person, inte för smal eller för tjock. I Sverige brukar man inte avskeda någon på grund av hens vikt men det händer ofta i andra länder. Långa, blonda och blåögda tjejer prioriteras framför andra men här i Sverige är det viktigt att flygvärdinna är duktig. Svenska flygvärdinnor är ofta mellan 35 – 50 år och har jobbat som flygvärdinna i många år.

Flygvärdinnans förmåner är bl.a. 30% rabatt på taxfree och ibland gratis resor med det egna flygbolaget.

Vet du mer och kan bidra till Vad tjänar en flygvärdinna? Tveka inte att kommentera nedan!

  • Lovis

    Tjänar en flygvärdinna så mycket efter skatt eller är det före skatten?