Vad tjänar en fastighetsmäklare?

Vad tjänar en fastighetsmäklare och hur är det att jobba som en? Är det stora inkomstskillnader bland mäklarna och vad tjänar de nyutbildade?  Det är några av de frågorna som kommer att besvaras på den här sidan. Det finns olika typer mäklare men på den här sidan har vi valt att fokusera på fastighetsmäklarna som i sin tur kan specialisera sig på olika typer av objekt; bostadsrätter, hus, gårdar och unika objekt som gamla byggnader och arkitektritade villor med havsutsikt.

Medellönen för en fastighetsmäklare är ca. 37.000 kr, kvinnor tjänar generellt flera tusen kronor mindre än sina manliga kollegor. Inkomsten är väldigt individuell och större delen av lönen kommer från provisioner. Det är vanligt med löner som är 100% baserade på provision. Sälj många fastigheter = tjäna mycket pengar, sluta sälja = ingen eller väldigt låg lön.

Bostadsrättsmäklare tjänar generellt något mindre än villamäklare, bostadsrätter säljs oftast för en fast summa medan villor säljs för en procentbaserad summa. Löneskillnader bland mäklarna är stora, medan bästa mäklarna tjänar miljoner så finns det väldigt många som tjänar under 20.000 kr. Det blir väldigt många sena kvällar och arbete hemifrån för de som vill tjäna lite mer, majoriteten av fastighetsmäklarna byter yrke inom de 5 första åren. Det är också viktigt att arbeta på helger för någon måste vara på visningar, vilket resulterar i att många arbetar 6 dagar varje vecka.

Hur mycket tjänar en nyutbildad fastighetsmäklare?

Månadslön för en ny fastighetsmäklare är också oftast helt provisionsbaserad och det är relativt lätt att få jobb. Medellönen just nu ligger på ca. 25.000 kr, de som klarar av sina första 5 år trivs bäst men 69% kvinnor och 31% män slutar redan efter första året.

Så här kan mäklarlöner variera:

 • En 21 år gammal fastighetsmäklare i Dalarna tjänar ca. 25.500 kr i månaden efter 0 år i yrket
 • En 30 år gammal fastighetsmäklare i Skåne tjänar ca. 27.500 kr i månaden efter 0 år i yrket
 • En 34 år gammal fastighetsmäklare i Stockholm tjänar ca. 49.000 kr i månaden efter 6 år i yrket
 • En 38 år gammal fastighetsmäklare i Norrbotten tjänar ca. 33.000 kr i månaden efter  8 år i yrket

Övrigt om fastighetsmäklare:

 • Yrket handlar i första hand om försäljning, inte förmedling.
 • Läs mer om provisioner i Sverige
 • Viktigt att planera sin ekonomi långsiktigt, på sommaren eller i december blir det inte så många sålda objekt.
 • Att leva med en mäklare är inte helt enkelt, hen är nästan aldrig hemma innan 18 på kvällarna och arbetar varje söndag och måste ibland¨jobba sena kvällar för kontrakt m.m.
 • Så här kan provisionen se ut: “Är provisionen 30 000 exkl moms för en lägenhet, så fick jag 20% av det, 6.000 kr, sen skatt på det, så det blev cirka 4.500 kr kvar”

 

Jobbar du som en fastighetsmäklare eller känner någon som gör det och har en historia att berätta? Se då till att skriva en rad eller två nedan och bidra till sidan Vad tjänar en fastighetsmäklare?

 • sandra

  om man jobbar från kl 07:00-22:00 hur mycket tjänar man då som kvinna?

  • Alexander R

   Är du helt jävla dum i huvudet?!

  • Micke D

   Är din lön baserad på provision så tjänar du % från det du säljer, oavsett hur mycket du arbetar.

   Firmor som betalar timlön har nog inga anställda som jobbar så mycket, officiellt.