Vad tjänar en brandman?

Vad tjänar en brandman och hur är det att jobba som brandman? Vi besvarar dessa frågor och mycket mer på vadtjanar.se

Medellönen för en brandman i Sverige är 22.449 kr. De flesta lönerna för brandmän ligger mellan 20.000 – 30.000 kronor. Lönen för en brandman varierar beroende på vilken typ av utbildning man har och hur länge man varit i yrket. Dessutom kan lönen variera beroende på om man arbetar obekväm arbetstid eller har specialuppgifter som man utför vid sidan av det ordinarie brandmannaarbetet

Hur mycket tjänar en ny brandman?

En ny brandman tjänar runt 20.000 kr. Har man jobbat i över 22 år i den kommunala sektorn kan man komma upp i över 40.000 kr i månaden.

En kort lista på hur brandmanslönerna kan variera

 • En 28 år gammal brandman i Stockholm tjänar ca 23.600 kr i månaden efter 4 år i yrket.
 • En 30 år gammal brandman i Jönköping tjänar ca 21.600 kr i månaden efter 5 år i yrket.
 • En 24 år gammal brandman i Örebro tjänar ca 24.250 kr i månaden efter 2 år i yrket.
 • En 27 år gammal brandman i Kalmar tjänar ca 27.300kr i månaden efter 5 år i yrket.

Jobba som Brandman

Att arbeta som brandman innebär att hindra, förebygga och begränsa skador på människor, egendom eller i miljön vid olyckshändelser. Du kan som brandman jobba inom flera olika områden:

 • Vattendykare
 • Rökdykare
 • Räddningsdykare
 • Kemdykare

Utöver att släcka bränder rycker brandmän till exempel ut vid trafikolyckor. Det kan handla om att få loss och att ge första hjälpen åt personer som är fastklämda i ett bilvrak. Brandmän rycker också ut när olja, farliga kemikalier och andra skadliga ämnen läckt ut vid översvämningar och olyckor på sjön.

Arbetet som brandman fysiskt krävande och kan vara riskfyllt. En brandman måste kunna arbeta i lag och får inte vara höjdrädd. I arbetet ingår att ta hand om svårt skadade människor. Irriterande gaser kan bli ett problem om man har allergiska besvär och skiftarbete är vanligt om man är en brandman.

 

Vill du tipsa oss och bidra till Vad tjänar en brandman? Var god och lämna en kommentar.

 • Caroline

  Är det olika svårt att få jobb som kvinna och tjänar man olika mycket

  Jag har länge velat bli rökdykare men eftersom det är ett mycket fysiskt krävande yrke kan man ju tänka sig att dem hellre anställer män fastän jag är fett stark ^^

  • Mathias

   Är du fett stark så är det ingen fördel om du inte har konditionen. Uthållighet är mycket viktigt också och kvinnor är väldigt välkomna i räddningstjänsten.