Vad tjänar en åklagare?

Åklagare tjänar olika beroende vad man är för åklagare. Är det svårt att få jobb som åklagare? Det och mycket annat har vi försökt ta reda på.

Medellönen för en åklagare i Sverige är 33 714 kronor per månad. Lönen mellan kvinnor och män har nästan ingen skillnad i åklagaryrket. För att få arbeta som åklagare krävs en kandidatexamen i juridik. Juridikutbildning finns vid universiteten i Göteborg, Lund, Stockholm, Umeå, Uppsala och Örebro. Juristutbildningen omfattar 4.5 års studier.

Hur mycket tjänar en ny åklagare?

En helt ny färdigutbildad åklagare (åklagaraspirant) tjänar mellan 24.000 – 29.000 kr.

En lista på vad olika åklagare tjänar:

 • Åklagaraspirant 28 500 kr/månad.
 • Assistentåklagare 30 500 kr/månad.
 • Assistentåklagare (1 år) 32 500 kr/månad.
 • Kammaråklagare (nyutnämnd) 37 000 kr/månad.
 • För administrativ personal tillämpas individuell lönesättning. Snittlönen för åklagaradministratör är cirka 24 000 kr/månad och för samtliga personalgrupper inom administrationen ca 27 000 kr/månad.
 • Chefsåklagare eller kammaråklagare i åldern 25-39 tjänar i genomsnitt 34600 kr/månad.
 • Chefsåklagare eller kammaråklagare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 42200 kr/månad.
 • En läns- eller riksåklagare i åldern 40-64 tjänar i genomsnitt 64600 kr/månad.

Jobba som åklagare

Åklagare har ett brett arbetsfält och spänner över många delar av rättsamhället, från brottsutredning till rättegång. Åklagare arbetar vid åklagarkammare eller ekobrottsmyndigheten och gör bland annat förundersökningar, beslutar i åtalsfrågor samt driver åtal i domstolar. Vill du lära dig mer om åklagaryrket titta gärna in på Åklagarmyndighetens webbplats.
Är du åklagare eller känner du någon åklagare? Bidra till sidan Vad tjänar en åklagare genom att lämna en kommentar.

 • Backabandet

  En åklagare i Stockholm som är specialiserad och utbildad för att verka inom en viss kategori, tjänar mellan 55 000-70 000:-i månaden.

 • bissenses

  Det skulle vara intressant att veta vad snittlönen ligger på för en lokalvårdare. Samhällets lägsta status arbete, men ändock så viktigt, ty vad händer om ingen tar hand om den delen, jo, då uppstår en ren samhällsfara för alla invånare. Ändock har man inom städbranschen det sämsta lönerna samt högsta antalet förtidspensionerade på grund av ett högt kroppsligt slitage. Vi har ett samhälle som värderar folk som sliter byxbaken högre än ett hederligt kroppsjob samt att de Svenska löneskillnaderna ökat mest i Europa på senare år. Detta är en mycket farlig utveckling som vi kan få betala dyrt för i slutändan ,då det skapar en höggradig social segregation som kan utveclas till att bli samhällsomstörtande. Tendenser till detta kan redan skönjas på vissa områden.